Ako to robím ja
Receptov na medovníky môžete dnes nájsť na internetových stránkach veľmi veľa. Od ihneď mäkkých medovníkov po recepty z bezlepkovej múky. V nasledujúcich riadkoch ponúkam recept, ktorý som si za pár rôčkov upravila z viacerých vyskúšaných variánt a osvedčil sa mi najlepšie. Dôležité je dodržať správnu teplotu a čas pečenia, ktoré zistíte po pár odpečených plechov. Odmenou za trpezlivosť budú zlatisté, mäkučké a voňavé medovníky.
Suroviny na prípravu cesta:
850 g hladkej múky – najlepšia je jemne mletá chlebová múka, 2 polievkové lyžice môžeme nahradiť kakaovým práškom, cesto bude mať tmavšiu farbu a krajšie na ňom vynikne zdobenie bielou polevou
280 g jemného práškového cukru
2 lyžice perníkového korenia
1 perníkový kypriaci prášok
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
200 g med – najlepšou voľbou je zmiešaný med, dáva medovníkom tmavší a zlatistý nádych
120 g maslo
3 vajcia
Príprava cesta:
Všetky suroviny musia mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu. Zvlášť si vymiešame med, maslo a vajcia. Potom si zmiešame všetky sypké suroviny, ktoré pred tým preosejeme cez sitko. Obe zmesi potom vymiešame buď ručne alebo v kuchynskom robote, kým sa všetky suroviny nespoja do homogénnej hmoty. Hotové cesto je husté a má lepkavú konzistenciu. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odpočívať minimálne 24 hodín.
Pečenie medovníkov:
Cesto vyberieme z chladničky a necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Rozvaľkáme ho na cca 4 mm a vykrajujeme rôzne tvary podobnej veľkosti, aby sa medovníky rovnomerne upiekli. Malé tvary pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňoch celzia cca 4 minúty (to si treba odsledovať, každá rúra je iná). Po vybraní z rúry potierame maslovačkou rozšľahaným vajíčkom, čím medovníky nadobudnú zlatistý lesk.
Zdobenie medovníkov bielkovou polevou:
Medovníky necháme 1 – 2 dni odpočinúť. Polevu si pripravíme z 1 vaječného bielka a cca 150 – 200 g jemne preosiateho práškového cukru. Miešame ručne asi 20 minút, nech nevzniknú vzduchové bublinky, ktoré by zapríčinili opadávanie polevy. Hotová poleva je biela, lesklá a z varešky nám veľmi pomaly steká do misy. Plníme ňou cukrárske vrecúšku, na ktorom ostrými nožnicami odstrihnem konček.